Basel II Geçiþ Süreci
Basel II olarak anýlan "Sermaye Ölçümü ve Sermaye Standartlarýnýn Uluslararasý Düzeyde Uyumlaþtýrýlmasý" çalýþmalarý kapsamýnda hazýrlanan Basel II düzenlemeleri 28/06/2012 tarih ve 28337 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanarak 01/07/2012 tarihinde yürürlüðe girmiþtir. Söz konusu düzenlemeler yürürlüðe girmeden önce 01.07.201131.06.2012 tarihleri arasýnda bir geçiþ süreci öngörülmüþtür. Söz konusu geçiþ sürecinde bankalarýmýzdan düzenleme taslaklarýna ve raporlamalara iliþkin uygulamadan kaynaklanmasý muhtemel yorum farklýlýklarý ve benzeri sorunlarý Kurumumuza iletmeleri istenmiþ ve gelen sorular ile sorulara verilen yanýtlar Kurumumuz internet sayfasýnda yayýmlanmýþtýr. Düzenlemelerin yürürlüðe girmesiyle birlikte bahse konu sorular nihai düzenlemelere göre revize edilerek 17/06/2013 tarihinde SYR:2013/1 sayýlý Genelge (BaselII düzenlemelerinin uygulamasýna iliþkin açýklama) Eki'nde yayýmlanmýþ ve Kurumumuz internet sayfasýnda eriþime açýlmýþtýr.
Ayrýca, Basel II standartlarýna uyum çerçevesinde kredi riskine esas tutarýn içsel derecelendirmeye dayalý yaklaþýmlar ile operasyonel riske esas tutarýn ise ileri ölçüm yaklaþýmý ile hesaplanabilmesini teminen "Kredi Riskine Esas Tutarýn Ýçsel Derecelendirmeye Dayalý Yaklaþýmlar ile Hesaplanmasýna Ýliþkin Teblið" ile "Operasyonel Riske Esas Tutarýn Ýleri Ölçüm Yaklaþýmý ile Hesaplanmasýna Ýliþkin Teblið" düzenlemeleri 06/09/2014 tarihinde yayýmlanmýþtýr. Bu çerçevede içsel derecelendirmeye dayalý yaklaþýmlarýn kullanýlmasýnýn "Kredi Riski Azaltým Tekniklerine Ýliþkin Teblið"in içeriðinde ve sermaye yeterliliði oraný hesaplamasýnda kullanýlacak özkaynak kalemlerinde deðiþiklikler gerektirmesi nedeniyle "Bankalarýn Sermaye Yeterliliðinin Ölçülmesine ve Deðerlendirilmesine Ýliþkin Yönetmelik", "Kredi Riski Azaltým Tekniklerine Ýliþkin Teblið" ile "Bankalarýn Özkaynaklarýna Ýliþkin Yönetmelik"te de deðiþikliklere gidilmiþtir.
Diðer taraftan, Kurumumuz tarafýndan Basel II’nin Ýkinci Yapýsal Bloðuna uyum saðlanmasý amacýyla aþaðýda listesi verilen Ýyi Uygulama Rehberleri yayýmlanmýþtýr. Söz konusu tüm düzenleme ve düzenlemelere iliþkin deðiþikliklere aþaðýdan ulaþýlabilir:
Basel II
Bankalarýn faaliyetleri esnasýnda karþýlaþtýklarý veya karþýlaþmalarý muhtemel risklere karþý yeterli özkaynak bulundurmalarý, bu sürecin etkin biçimde otorite tarafýndan denetimi ve bu konularda kamuoyunun aydýnlatýlmasýna yönelik gerçekleþtirilen çalýþmalara bu sayfadan eriþilebilmektedir.
Temel Belgeler
Basel II'ye Uyum Çalýþmalarý
Çalýþma Raporlarý
Konuþma ve Sunumlar
Basel III
Bankalarýn faaliyetleri esnasýnda karþýlaþtýklarý veya karþýlaþmalarý muhtemel risklere karþý yeterli özkaynak bulundurmalarý, bu sürecin etkin biçimde otorite tarafýndan denetimi ve bu konularda kamuoyunun aydýnlatýlmasýna yönelik gerçekleþtirilen çalýþmalara bu sayfadan eriþilebilmektedir.
Çalýþma Raporlarý
Konuþma ve Sunumlar
Basel III - Likidite Karþýlama Oraný Uygulamasý
Bilindiði üzere, Bankalarýn Likidite Karþýlama Oraný Hesaplamasýna Ýliþkin Yönetmelik 21.03.2014 tarih ve 28948 sayýlý Resmi Gazete'de yayýmlanmýþtýr. Yönetmelik uyarýnca 01.04.2014 tarihinden baþlayarak bankalarýn Yönetmelik eki þablonlarý dikkate alarak 01.01.2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere toplam ve yabancý para cinsinden konsolide olan ve olmayan bazda likidite karþýlama oraný hesaplayacaklarý ve 01.01.2015 tarihine kadar herhangi bir oran tutturma yükümlülükleri bulunmaksýzýn hesapladýklarý oranlarý Kurumumuza raporlayacaklarý hükme baðlanmýþtýr. Yönetmelik uyarýnca bankalarca hesaplanmasý gereken toplam ve yabancý para likidite karþýlama oranýna iliþkin uygulamadan kaynaklanacak yorum farklýlýklarý ve benzeri sorunlarýn iletilebilmesini teminen lkodzm@bddk.org.tr isimli bir elektronik posta adresi oluþturulmuþtur. Gelen sorulara iliþkin olarak Kurumumuzun vereceði cevaplar ile gerekmesi halinde yapacaðý ilave açýklamalar internet sayfamýzda Basel baþlýðý altýnda oluþturulan "Basel III Likidite Karþýlama Oraný Uygulamasý" sayfasýnda yayýmlanacaktýr. Sadece bankalarýn birim müdürleri/yöneticileri veya bankalara destek hizmeti veren kuruluþlar aracýlýðýyla gelen sorularýn deðerlendirmeye alýnacaðýnýn belirtilmesinde fayda bulunmaktadýr.
Sýkça Sorulan Sorular
|