MENU

PRATÝK BÝLGÝLER

» Amortisman Sýnýrý
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranlarý
» Fatura Düzenleme Sýnýrý
» Deðer Artýþ Kazançlarý Ýstisna Tutarlarý
» Kýdem Tazminatý Tavaný
» Usulsüzlük Cezalarýna Ait Cetvel
» Yýllýk Ücretli Ýzinler

PRATÝK LÝNKLER

HAVA DURUMU

SÝTE SAYACI


Ziyaretçi Sayýmýz: 97762

  MORTGAGE

KONUT  FÝNANSMANI SÝSTEMÝNE ÝLÝÞKÝN ÇEÞÝTLÝ KANUNLARDA

DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
 

Kanun No: 5582

Kabul Tarihi: 21.02.2007
 

 

MADDE 1 – 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayýlý Ýcra ve Ýflâs Kanununun 45 inci maddesine birinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

             "2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmanýndan kaynaklanan rehinle temin edilmiþ alacaklar ile Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn rehinle temin edilmiþ alacaklarýnýn takibinde, rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip yapýlabilir veya haciz yoluna baþvurulabilir."

             MADDE 2 – 2004 sayýlý Kanunun 128 inci maddesine ikinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

             "Ýcra dairesi, 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn rehinle temin edilmiþ alacaklarýnýn takibinde, satýþý istenen taþýnmaz için kýymet takdirini, ayný Kanunun 22 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (r) bendi uyarýnca yetki verilmiþ kiþi veya kurumlara yaptýrýr."

             MADDE 3 – 2004 sayýlý Kanunun 128/a maddesine birinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

             "2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn rehinle temin edilmiþ alacaklarýnýn takibinde, birinci fýkra uyarýnca yaptýrýlmasýna karar verilen bilirkiþi incelemesi, ayný Kanunun 22 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (r) bendi uyarýnca yetki verilmiþ kiþi veya kurumlara yaptýrýlýr."

             MADDE 4 – 2004 sayýlý Kanunun 134 üncü maddesine ikinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

             "2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn rehinle temin edilmiþ alacaklarýnýn takibinde, ikinci fýkrada yer alan oran yüzde yirmi olarak uygulanýr."

             MADDE 5 – 2004 sayýlý Kanunun 149/a maddesine aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

             "2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn rehinle temin edilmiþ alacaklarýnýn takibinde, ikinci fýkrada yer alan oran yüzde otuz olarak uygulanýr. Ýstinaf talebinin reddi halinde, teminat olarak alýnan tutarýn yarýsý tazminat olarak alacaklýya ödenir. Alacaklýnýn satýþ talebinden sonra takdir edilen ve kesinleþen kýymete göre, merhunun alacaðý karþýlamayacaðý anlaþýlýrsa kalan tutar teminatýn geriye kalan kýsmýndan karþýlanýr, varsa teminatýn kalan kýsmý teminatý yatýrana iade edilir."

             MADDE 6 – 2004 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici madde eklenmiþtir.

             "GEÇÝCÝ MADDE 8 – Bu Kanunun 128 inci maddesinin üçüncü fýkrasý ile 128/a maddesinin ikinci fýkrasýnýn yürürlüðe girmesini izleyen üçüncü yýlýn sonuna kadar 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn rehinle temin edilmiþ alacaklarýnýn takibinde, taþýnmaz için kýymet takdiri veya bilirkiþi incelemesi, Sermaye Piyasasý Kanununun 22 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (r) bendi uyarýnca gayrimenkul deðerleme faaliyeti konusunda yetki verilmiþ kiþi veya kurumlarýn yaný sýra diðer uzman bilirkiþiler marifetiyle de yapýlabilir."

             MADDE 7 – 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 3 üncü maddesine aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

             "k) Ýpotekli Sermaye Piyasasý Aracý: Ýpotek teminatlý menkul kýymetler, ipoteðe dayalý menkul kýymetler, ipotek finansmaný kuruluþlarý tarafýndan ihraç edilen hisse senedi dýþýndaki sermaye piyasasý araçlarý ve konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklara dayalý olarak veya bu alacaklarýn teminatý altýnda ihraç edilen diðer sermaye piyasasý araçlarýdýr."

             MADDE 8 – 2499 sayýlý Kanunun 13/A maddesi madde baþlýðý ile birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

             "Ýpotek teminatlý menkul kýymetler

             MADDE 13/A – Ýpotek teminatlý menkul kýymetler, ihraççýlarýn genel yükümlülüðü niteliðinde olan ve oluþturulan teminat havuzundaki varlýklar karþýlýk gösterilerek ihraç edilen borçlanma senetleridir. Ýpotek teminatlý menkul kýymetler bankalar ve bu Kanunun 39/A maddesinde tanýmlanan ipotek finansmaný kuruluþlarý tarafýndan ihraç edilebilir.

             Ýhraççýlar, ipotek teminatlý menkul kýymetlerin teminatý olan varlýklarý, diðer varlýklarýndan ayrý olarak, oluþturacaklarý teminat havuzu içerisinde izlemekle yükümlüdür. Teminat havuzuna dahil edilen varlýklara iliþkin kayýtlarýn tutulmasýna iliþkin usûl ve esaslar Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun uygun görüþü alýnmak suretiyle Kurulca belirlenir. Kurul, Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun uygun görüþü alýnmak suretiyle, teminat havuzuna dahil edilen varlýklara iliþkin kayýtlarýn ihraççýnýn yaný sýra ayrý bir kayýt kuruluþu nezdinde de tutulmasýný zorunlu tutabilir.

             Teminat havuzu; yapý kullanma izni alýnmýþ konut ve diðer gayrimenkuller üzerine ipotek tesis edilmek suretiyle teminat altýna alýnmýþ alacaklar, ikame varlýklar ve bunlarýn riskten korunmasý amacýyla yapýlan sözleþmelerden oluþur. Bunlar dýþýnda kalan varlýk ve alacaklar teminat havuzuna dahil edilemez.

             Yapý kullanma izni alýnmýþ konutlar üzerine ipotek tesis edilmek suretiyle teminat altýna alýnmýþ alacaklarýn ilgili konutun deðerinin yüzde yetmiþbeþini, yapý kullanma izni alýnmýþ diðer gayrimenkuller üzerine ipotek tesis edilmek suretiyle teminat altýna alýnmýþ alacaklarýn ise ilgili gayrimenkulun deðerinin yüzde ellisini aþan kýsmý, teminat deðerinin hesaplanmasýnda dikkate alýnmaz. Teminat havuzuna dahil edilecek yapý kullanma izni alýnmýþ konut ve diðer gayrimenkuller üzerine ipotek tesis edilmek suretiyle teminat altýna alýnmýþ alacaklarýn vadesi gelmiþ tüm ödemelerinin yapýlmýþ olmasý þarttýr.

             Ýkame varlýklar nakit, devlet iç borçlanma senetleri, hazine kefaletiyle ihraç edilen menkul kýymetler, Ekonomik Ýþbirliði ve Kalkýnma Teþkilatýna üye ülkelerin merkezi yönetimleri ile merkez bankalarýnca ya da bunlarýn kefaletiyle ihraç edilen menkul kýymetler ile Kurulca uygun görülen benzer nitelikteki varlýklardan oluþur.

             Teminat havuzundaki tüm varlýklar içerisinde yapý kullanma izni alýnmýþ diðer gayrimenkuller üzerine ipotek tesis edilmek suretiyle teminat altýna alýnmýþ alacaklarýn ve ikame varlýklarýn payý ayrý ayrý yüzde onbeþi aþamaz.

             Ýhraççýlar, teminat havuzundaki varlýklarýn faiz, kur, kredi ve benzeri risklerden korunmasý amacýyla sözleþmeler yapabilir. Teminat havuzunda yer alan varlýklarýn riskten korunmasý amacýyla yapýlmýþ sözleþmeler de teminat havuzuna dahildir.

             Ýpotek teminatlý menkul kýymetlerin itfasýna kadar olan süre boyunca;

             a) Teminat havuzundaki varlýklarýn nominal deðerinin ipotek teminatlý menkul kýymetlerin nominal deðerine eþit ya da fazla olmasý,

             b) Teminat havuzundaki varlýklarýn getirisinin en az ipotek teminatlý menkul kýymetlerin getirisine eþit ya da fazla olmasý,

             c) Teminat havuzundaki varlýklardan elde edilen gelirin tutar ve ödeme dönemleri bakýmýndan ipotek teminatlý menkul kýymet sahiplerine yapýlan ödemeleri karþýlamasý,

             d) Teminat havuzunda yer alan varlýklarýn net bugünkü deðerinin ipotek teminatlý menkul kýymetlerin net bugünkü deðerinden yüzde ikisi oranýnda fazla olmasý,

             zorunludur. Bu fýkranýn uygulanmasýna iliþkin usûl ve esaslar Kurulca belirlenir.

             Ýlave menkul kýymet ihracý veya sekizinci fýkrada belirtilen koþullarýn saðlanmasý amacýyla teminat havuzuna yeni varlýklar dahil edilebilir. Makul bir gerekçe olmasý durumunda, ihraççýlar, teminat sorumlusunun onayýný alarak, teminat havuzuna dahil edilmiþ bir varlýðý teminat havuzundan çýkartabilir veya teminat havuzunda bulunmayan bir varlýk ile deðiþtirebilirler.

             Ýhraççýnýn Kurulun onayýný almak suretiyle bir teminat sorumlusu belirlemesi zorunludur. Teminat sorumlusunun sahip olmasý gereken nitelikler Kurulca belirlenir. Kurul, ipotek teminatlý menkul kýymet sahiplerinin haklarýnýn korunmasý amacýyla teminat sorumlusunun deðiþtirilmesini istemeye veya teminat sorumlusunu re’sen deðiþtirmeye yetkilidir.

             Teminat sorumlusu, bu madde kapsamýnda;

             a) Teminat havuzlarýnýn oluþturulmasýný ve teminat havuzlarýna dahil edilen varlýklarýn sahip olduðu nitelikleri,

             b) Teminat havuzlarýna dahil edilen varlýklarýn mevcudiyetini koruduðunu ve bu varlýklarýn sahip olduðu niteliklere iliþkin deðiþiklikleri,

             c) Kurul tarafýndan zorunlu tutulmasý halinde teminat havuzuna dahil edilen varlýklara iliþkin kayýtlarýn ihraççýnýn yaný sýra ayrý bir kayýt kuruluþu nezdinde de tutulmasýný,

             d) Sekizinci fýkrada sayýlan þartlara uygunluðu,

             izlemek, tespit ettiði hususlar hakkýnda, Kurulca belirlenecek usûl ve esaslar çerçevesinde ihraççýya ve Kurula bilgi vermekle yükümlüdür.

             Teminat sorumlusu ihraççýdan, kayýt kuruluþundan ve gerek görülen durumlarda tapu sicil müdürlüklerinden teminat havuzunda yer alan varlýklara iliþkin her türlü bilgi ve belgeyi istemeye, ilgili kayýtlarý incelemeye ve çalýþanlardan bilgi almaya yetkilidir. Ýhraççýlar, kayýt kuruluþu ve tapu sicil müdürlükleri teminat sorumlusunun talep ettiði bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdür. Teminat sorumlusu, talep ettiði bilgi ve belgelere ulaþýlmasýnýn engellenmesi halinde, durumu derhal Kurula bildirmekle yükümlüdür.

             Ýpotek teminatlý menkul kýymetler itfa edilinceye kadar, teminat havuzlarýnda yer alan varlýklar, teminat amacý dýþýnda tasarruf edilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, kamu alacaklarýnýn tahsili amacý da dahil olmak üzere haczedilemez ve iflâs masasýna dahil edilemez, ayrýca bunlar hakkýnda ihtiyatî tedbir kararý verilemez.

             Teminat havuzunda yer alan varlýklarýn riskten korunmasý amacýyla yapýlacak olan sözleþmelerde, teminat havuzu ve ipotek teminatlý menkul kýymetler tasfiye edilinceye kadar, ihraççýnýn iflâsý durumunda sözleþmenin tek taraflý olarak feshedilemeyeceðine iliþkin hüküm bulunmasý zorunludur.

             Ýhraççýnýn ipotek teminatlý menkul kýymetlerden kaynaklanan yükümlülüklerini vadesinde yerine getirememesi, yönetiminin kamu kurumlarýna devredilmesi, faaliyet izninin kaldýrýlmasý veya iflâsý halinde teminat havuzundaki varlýklardan elde edilen gelir öncelikle ipotek teminatlý menkul kýymet sahiplerine ve teminat havuzunda yer alan varlýklarýn riskten korunmasý amacýyla yapýlmýþ olan sözleþmelerin karþý taraflarýna yapýlacak ödemelerde kullanýlýr. Bu durumda Kurul;

             a) Tedavüldeki ipotek teminatlý menkul kýymetlerin erken itfa edilmesi, teminat havuzundaki varlýklarýn nakde dönüþtürülmesi ile bunlara iliþkin iþlemleri yürütecek bir idareci atanmasý veya teminat havuzundaki varlýklarýn tedricî tasfiyesi ile tedricî tasfiyeye iliþkin iþlemlerin Yatýrýmcýlarý Koruma Fonu tarafýndan yürütülmesi,

             b) Teminat havuzundaki varlýklarýn, ipotek teminatlý menkul kýymetlerden kaynaklanan her türlü yükümlülüðü üstlenecek ihraççý niteliðini haiz bir baþka kuruluþa devredilmesi,

             c) Ýpotek teminatlý menkul kýymetlerden kaynaklanan yükümlülükleri üstlenmeksizin, teminat havuzundaki varlýklarýn idaresi ve bu havuzdan elde edilen gelirin ipotek teminatlý menkul kýymet sahiplerine ödenmesi iþlemlerini yürütecek bir idareci atanmasý,

             hususlarýnda karar vermeye yetkilidir. Kurul, atanacak idareciye veya Yatýrýmcýlarý Koruma Fonuna bu fýkra kapsamýndaki hizmetleri karþýlýðýnda teminat havuzundaki varlýklardan ödeme yapýlmasý hususunda karar vermeye ve yapýlacak ödemenin hesaplanmasýna iliþkin usûl ve esaslarý belirlemeye yetkilidir.

             Ýhraççýnýn ipotek teminatlý menkul kýymetlerden kaynaklanan ödeme yükümlülüðünü yerine getirememesi ve teminat havuzlarýna dahil edilen varlýklarýn menkul kýymet sahiplerinin alacaklarýný karþýlamaya yetmemesi halinde, alacaðý teminat havuzundaki varlýklarla karþýlanmayan ipotek teminatlý menkul kýymet sahipleri ihraççýnýn diðer malvarlýðýna baþvurabilir.

             Ýpotek teminatlý menkul kýymetlerin ihracýnda 13 üncü maddede belirtilen limitler uygulanmaz. Ýpotek teminatlý menkul kýymet ihraç limiti, ihraç þartlarý, teminat havuzundaki varlýklarýn riskten korunmasý amacýyla yapýlabilecek sözleþmeler ve bu menkul kýymetlerin Kurul kaydýna alýnmasýna iliþkin usûl ve esaslar ile ipotek teminatlý menkul kýymetlerle ilgili diðer hususlar Kurulca belirlenir."

             MADDE 9 – 2499 sayýlý Kanuna 13/A maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 13/B maddesi eklenmiþtir.

             "Varlýk teminatlý menkul kýymetler

             MADDE 13/B – Varlýk teminatlý menkul kýymetler; ihraççýlarýn genel yükümlülüðü niteliðinde olan, alacaklar ve duran varlýklarýn teminatý altýnda ihraç edilen borçlanma senetleridir. Varlýk teminatlý menkul kýymet ihraç edecek kuruluþlar, ihraç limiti, ihraç þartlarý, teminat gösterilebilecek alacak ve varlýk türleri, teminat gösterilebilecek varlýklara iliþkin sýnýrlamalar, teminat gösterilen alacak ve varlýklarýn deðerlenmesi ve raporlanmasýna iliþkin usûl ve esaslar Kurulca belirlenir.

             Teminat gösterilen alacak ve varlýklarýn kayýtlarýnýn tutulmasýna iliþkin usûl ve esaslar Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun uygun görüþü alýnmak suretiyle Kurulca belirlenir.

             Kurul ihraççýnýn bir teminat sorumlusu belirlemesini zorunlu tutabilir. Teminat sorumlusu teminat havuzlarýna dahil edilen varlýklarýn mevcudiyetini ve niteliklerini, teminat havuzlarýnýn oluþturulmasýný ve varlýklarýn teminat havuzlarýnda izlenmesini izlemek, tespit ettiði hususlar hakkýnda Kurulca belirlenecek usûl ve esaslar çerçevesinde, ihraççýya ve Kurula bilgi vermekle yükümlüdür.

             Teminat sorumlusu ihraççýdan, kayýt kuruluþundan ve gerek görülen durumlarda tapu sicil müdürlüklerinden teminat havuzunda yer alan varlýklara iliþkin her türlü bilgi ve belgeyi istemeye, ilgili kayýtlarý incelemeye ve çalýþanlardan bilgi almaya yetkilidir. Ýhraççýlar, kayýt kuruluþu ve tapu sicil müdürlükleri teminat sorumlusunun talep ettiði bilgi ve belgeleri vermekle yükümlüdür. Teminat sorumlusu, talep ettiði bilgi ve belgelere ulaþmasýnýn engellenmesi halinde, durumu derhal Kurula bildirmekle yükümlüdür.

             Varlýk teminatlý menkul kýymetler itfa edilinceye kadar teminat havuzlarýnda yer alan varlýklar, teminat amacý dýþýnda tasarruf edilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, kamu alacaklarýnýn tahsili amacý da dahil olmak üzere haczedilemez ve iflâs masasýna dahil edilemez, ayrýca bunlar hakkýnda ihtiyatî tedbir kararý verilemez.

             Kurul, Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun uygun görüþü alýnmak suretiyle teminat havuzuna dahil edilen varlýklara iliþkin kayýtlarýn ihraççýnýn yaný sýra ayrý bir kayýt kuruluþu nezdinde de tutulmasýný zorunlu tutabilir.

             Teminat sorumlusunun sahip olmasý gereken nitelikler Kurulca belirlenir. Kurul, varlýk teminatlý menkul kýymet sahiplerinin haklarýnýn korunmasý amacýyla teminat sorumlusunun deðiþtirilmesini istemeye veya teminat sorumlusunu re'sen deðiþtirmeye yetkilidir."

             MADDE 10 – 2499 sayýlý Kanunun 22 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (r) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

             "r) Gayrimenkullerin deðerlemesini yapabilecek deðerleme kurumlarýndan sermaye piyasasýnda deðerleme faaliyetinde bulunacaklara iliþkin þartlarý belirlemek ve bu þartlara uyan deðerleme kurumlarýný listeler halinde ilan etmek; bu Kanunun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklarýn takibinde ve 38/A maddesinin dördüncü fýkrasý çerçevesinde yapýlacak deðerlemelerde, ilgili taþýnmaz için deðerleme yapacak kiþi ve kurumlara iliþkin þartlarý belirlemek ve bu þartlara uyan kiþi ve kurumlarý listeler halinde ilan etmek,"

             MADDE 11 – 2499 sayýlý Kanunun 28 inci maddesinin (b) fýkrasýna ikinci paragrafýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki paragraf eklenmiþtir.

             "Ýpotek teminatlý menkul kýymetler teminat havuzunun, varlýk teminatlý menkul kýymetler teminat havuzunun, konut finansmaný fonunun, varlýk finansmaný fonunun ve yatýrým fonunun üçer aylýk dönemlerin son iþgününde, net varlýk deðerlerinin yüzbinde beþini aþmamak üzere hesaplanacak kayda alma ücreti, izleyen on iþgünü içerisinde Özel Hesaba yatýrýlýr. Bu paragrafta belirtilen oraný aþmamak kaydýyla kayda alma ücretinin oraný Bakanlar Kurulunca belirlenir."

             MADDE 12 – 2499 sayýlý Kanunun 38 inci maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 38/A, 38/B ve 38/C maddeleri eklenmiþtir.

             "Konut finansmaný

             MADDE 38/A – Konut finansmaný, konut edinmeleri amacýyla tüketicilere kredi kullandýrýlmasý, konutlarýn finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanmasý, sahip olduklarý konutlarýn teminatý altýnda tüketicilere kredi kullandýrýlmasýdýr. Bu kapsamdaki kredilerin yeniden finansmaný amacýyla kullandýrýlan krediler de konut finansmaný kapsamýndadýr.

             Konut finansmaný kuruluþlarý konut finansmaný amacýyla doðrudan tüketiciye kredi kullandýran ya da finansal kiralama yapan bankalar ile Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafýndan konut finansmaný faaliyetinde bulunmasý uygun görülen finansal kiralama þirketleri ve finansman þirketleridir.

             Hazine Müsteþarlýðý konut finansmanýna iliþkin sigorta sözleþmeleri ile ilgili usûl ve esaslarý Türkiye Sigorta ve Reasürans Þirketleri Birliði'nin, Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý ise konut finansmaný kapsamýndaki kredilerin yeniden finansmanýna iliþkin usûl ve esaslarý Türkiye Bankalar Birliðinin görüþlerini alarak belirlemeye yetkilidir.

             Kurul, ihraç edilecek ipotekli sermaye piyasasý araçlarýnýn dayanaðý veya teminatý olan kredi ve finansal kiralama alacaklarý için, kredi açýlmasý veya finansal kiralama sözleþmesi yapýlmasý, bu alacaklarýn konut finansman fonu portföyüne alýnmasý ya da ipotek teminatlý menkul kýymetlere dayanak oluþturan teminat havuzuna dahil edilmesi veya fon portföyüne alýnan ya da teminat havuzuna dahil edilen alacaklarýn yeniden deðerlenmesi aþamalarýnda, konut deðerlemesinin gayrimenkul deðerleme faaliyeti konusunda yetki verilmiþ kiþi veya kurumlar tarafýndan yapýlmýþ olmasýný zorunlu tutmaya yetkilidir.

             Konut finansmaný fonu

             MADDE 38/B – Konut finansmaný fonu, ihraç edilen ipoteðe dayalý menkul kýymetler karþýlýðýnda toplanan paralarla, ipoteðe dayalý menkul kýymet sahipleri hesabýna inançlý mülkiyet esaslarýna göre oluþturulan malvarlýðýdýr.

             Fon kurucularý, fon portföyünde yer alan kredilerin ve bunlarla baðlantýlý iþlemlerin ödemelerine aracýlýk edenler, fon kurma limiti, portföyün riskten korunmasý veya kredi deðerliliðinin artýrýlmasý amacýyla yapýlan sözleþmeler dahil fon portföyüne alýnabilecek varlýk türleri, portföy sýnýrlamalarý ile ipoteðe dayalý menkul kýymetlerin ihraç ve Kurul kaydýna alýnmasýna iliþkin usûl ve esaslar Kurulca belirlenir. Kurucular, ihraç edilen ipoteðe dayalý menkul kýymetlere yönelik garanti verebilirler.

             Fonun tüzel kiþiliði yoktur, ancak malvarlýðý kurucunun mal varlýðýndan ayrýdýr. Fon malvarlýðý, ihraç edilen ipoteðe dayalý menkul kýymetler itfa edilinceye kadar, baþka bir amaçla tasarruf edilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, kamu alacaklarýnýn tahsili amacý da dahil olmak üzere haczedilemez, ihtiyatî tedbir kararý verilemez ve iflâs masasýna dahil edilemez.

             Fon kurulu, ihraç edilen ipoteðe dayalý menkul kýymetlerin sahiplerinin haklarýný koruyacak þekilde fonu temsil eder ve yönetir. Fon portföyüne alýnan varlýklarýn kayýtlarýnýn doðruluðundan ve bu varlýklarýn korunmasý ve saklanmasýndan fon kurulu sorumludur. Fon kuruluna iliþkin þartlar ile fon varlýklarýnýn yönetimine iliþkin usûl ve esaslar Kurulca belirlenir.

             Kurucu, fon kurulu ve ihraç edilen ipoteðe dayalý menkul kýymetlerin sahipleri arasýndaki iliþkilere bu Kanunda ve ilgili mevzuatta hüküm bulunmayan hallerde Borçlar Kanununun vekâlet akdi hükümleri uygulanýr.

             Kurul, fon portföyündeki varlýklara iliþkin kayýtlarýn ayrý bir kayýt kuruluþu nezdinde de tutulmasýný zorunlu tutabilir.

             Ýpotekle teminat altýna alýnmýþ bir kredi veya konusu gayrimenkul olan bir finansal kiralama sözleþmesinden kaynaklanan alacaklarýn fon portföyüne alýnmasý halinde, kredi veya alacaðýn fona devredildiði hususu ilgili gayrimenkulün tapu sicilinde beyanlar hanesine kaydedilir. Kurul, ipotekle teminat altýna alýnmýþ bir kredi veya konusu gayrimenkul olan bir finansal kiralama sözleþmesinden kaynaklanan alacaklarýn fon portföyüne alýnmasý halinde, ipoteðin veya mülkiyetin; fon hesabýna, kurucu adýna tapuya tescil ettirilmesini zorunlu tutabilir.

             Fon içtüzüðü, ipoteðe dayalý menkul kýymetlerin sahipleri, kurucu ve fon kurulu arasýnda, fon portföyünün inançlý mülkiyet esaslarýna göre saklanmasýný ve vekâlet akdi hükümlerine göre yönetimini konu alan iltihakî bir sözleþmedir.

             Fon içtüzüðü ve Kurulca belirlenecek diðer belgelerle birlikte, fon kuruluþuna izin verilmesi ve ihraç edilecek ipoteðe dayalý menkul kýymetlerin kayda alýnmasý talebiyle Kurula baþvurulmasý zorunludur.

             Fon portföyü farklý sýnýflara ayrýlarak bu sýnýflar üzerine farklý haklar içeren ipoteðe dayalý menkul kýymetler ihraç edilebilir. Farklý ipoteðe dayalý menkul kýymet ihraçlarý ile ihraç edilen ipoteðe dayalý menkul kýymetlerin sahiplerine verdiði haklara iliþkin esaslarýn fon içtüzüðünde belirlenmesi þarttýr.

             Kurul, portföydeki varlýklarýn deðerleme esaslarýna, fonun faaliyet ve yönetim ilkelerine, birleþmesine, sona ermesine ve tasfiyesine, fon içtüzüðü, fon yönetim sözleþmesi ve saklama sözleþmesinin kapsamýna, deðiþtirilmesine, tescil ve ilanýna iliþkin usûl ve esaslarý belirlemeye yetkilidir.

             Kurucu veya fonun geri ödeme güçlüðüne düþmesi halinde Kurul, fonun yönetim ve temsilinin Yatýrýmcýlarý Koruma Fonu veya atanacak diðer bir fon kurulu tarafýndan yürütülmesine veya fonun baþka bir kurucuya devredilmesine karar verebilir. Bu durumda, kurucunun garanti vermiþ olmasý halinde, ihraç edilen sermaye piyasasý araçlarýnýn geri ödemelerinin fon malvarlýðýndan karþýlanamayan kýsmýnýn tam ve zamanýnda yapýlmasýna iliþkin yükümlülüðü devam eder. Kurul, atanacak fon kuruluna veya Yatýrýmcýlarý Koruma Fonuna bu fýkra kapsamýndaki hizmetleri karþýlýðýnda fon malvarlýðýndan ödeme yapýlmasý hususunda karar vermeye ve yapýlacak ödemenin hesaplanmasýna iliþkin usûl ve esaslarý belirlemeye yetkilidir.

             Fon kurucusunun iflâsý veya tasfiyesi veya fon kurulu üyelerinin iflâsý halinde Kurul, gerekli tedbirleri almaya yetkilidir.

             Varlýk finansmaný fonu

             MADDE 38/C – Varlýk finansmaný fonu, ihraç edilen varlýða dayalý menkul kýymetler karþýlýðýnda toplanan paralarla, varlýða dayalý menkul kýymet sahipleri hesabýna inançlý mülkiyet esaslarýna göre oluþturulan malvarlýðýdýr. Varlýk finansmaný fonu portföylerine alýnabilecek varlýklar Kurulca belirlenir.

             Bu Kanunun 38/B maddesinin birinci fýkra hükmü dýþýndaki diðer fýkra hükümleri, varlýk finansmaný fonlarý için de uygulanýr."

             MADDE 13 – 2499 sayýlý Kanunun 39 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

             "MADDE 39 – Diðer sermaye piyasasý kurumlarý; kuruluþ ve faaliyet esaslarý Kurulca belirlenen, sermaye piyasasý araçlarýnýn takas ve saklanmasý, derecelendirilmesi, ihraççýlarýn ve sermaye piyasasý kurumlarýnýn denetlenmesi ile uðraþan kuruluþlar, yatýrým danýþmanlýðý, portföy yönetimi gibi sermaye piyasasý faaliyetlerini yerine getiren þirketler, varlýk yönetim þirketleri, ipotek finansmaný kuruluþlarý, konut finansmaný fonlarý, varlýk finansmaný fonlarý, risk sermayesi yatýrým fonlarý, risk sermayesi yatýrým ortaklýklarý, vadeli iþlemler aracýlýk þirketleri, sermaye piyasasýnda faaliyette bulunacak gayrimenkul deðerleme kurumlarý ve portföy saklama þirketleridir."

             MADDE 14 – 2499 sayýlý Kanunun 39 uncu maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 39/A maddesi eklenmiþtir.

             "Ýpotek finansmaný kuruluþlarý

             MADDE 39/A – Ýpotek finansmaný kuruluþlarý, münhasýran konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklarýn devralýnmasý, devredilmesi, devralýnan alacaklardan oluþan varlýklarýn yönetimi ve alacaklarýn teminat olarak alýnmasý suretiyle kaynak temini amacýyla kurulan, sermaye piyasasý kurumu niteliðini haiz anonim ortaklýklardýr. Ýpotek finansmaný kuruluþlarý faaliyetlerinin gerektirdiði risk yönetimi amaçlý iþlemleri yürütebilirler.

             Ýpotek finansmaný kuruluþlarýnýn nakden ve her türlü muvazaadan âri olarak ödenmiþ sermayeleri 5411 sayýlý Bankacýlýk Kanununda kalkýnma ve yatýrým bankalarý için öngörülen tutardan az olamaz. Kurucularýnýn ve sermayelerinin veya oy haklarýnýn doðrudan veya dolaylý olarak yüzde on veya daha fazlasýný teþkil eden paylar ile bu oranýn altýnda olsa dahi yönetim kurullarýna üye belirleme imtiyazý veren paylarýn sahiplerinin 5411 sayýlý Bankacýlýk Kanununda banka kurucu ortaklarý için aranan þartlarý taþýmalarý zorunludur.

             Konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklarýn ve diðer varlýklarýn teminat gösterilmesi suretiyle ipotek finansmaný kuruluþlarýndan kaynak temin edilmesi halinde, teminat gösterilen varlýklar, baþka bir amaçla tasarruf edilemez, rehnedilemez, teminat gösterilemez, kamu alacaklarýnýn tahsili amacý da dahil olmak üzere üçüncü þahýslar tarafýndan haczedilemez, ihtiyatî tedbir kararý verilemez ve iflâs masasýna dahil edilemez. Kurul, Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun uygun görüþünü almak suretiyle, teminat gösterilen varlýklara iliþkin kayýtlarýn ayrý bir kayýt kuruluþu nezdinde de tutulmasýný zorunlu tutabilir.

             Ýpotek finansmaný kuruluþlarýnýn kuruluþuna, faaliyet ilke ve esaslarýna, faaliyetler itibarýyla izin esaslarýna, tâbi olacaklarý yükümlülüklere iliþkin hususlar, Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun uygun görüþünü almak suretiyle, Kurul tarafýndan belirlenir. Ýpotek finansmaný kuruluþlarýnýn kuruluþ ve faaliyet izni almak üzere Kurula baþvurmasý þarttýr. Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun gözetim ve denetimine tâbi olan bir kuruluþun iþtirak etmesi öngörülen ipotek finansmaný kuruluþlarý için kuruluþ izni alýnmak üzere Kurula baþvurulmasý halinde, kuruluþ izni verilebilmesi için Bankacýlýk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun uygun görüþünün alýnmasý zorunludur."

             MADDE 15 – 2499 sayýlý Kanuna 40/C maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 40/D maddesi eklenmiþtir.

             "Türkiye Deðerleme Uzmanlarý Birliði

             MADDE 40/D – Gayrimenkul deðerleme uzmanlýðý lisansýna sahip olanlar, tüzel kiþiliði haiz kamu kurumu niteliðinde bir meslek kuruluþu olan Türkiye Deðerleme Uzmanlarý Birliðine üye olmak için baþvurmak zorundadýrlar. Lisans sahibi, lisans almaya hak kazandýðýnýn kendisine tebliðinden itibaren üç ay içinde gerekli baþvuruyu yapmakla yükümlüdür. Anýlan yükümlülüðe uymayan kimselerin lisansý Kurulca iptal edilir.

             Türkiye Deðerleme Uzmanlarý Birliði, gayrimenkul piyasasýnýn ve gayrimenkul deðerleme faaliyetlerinin geliþmesini saðlamak üzere araþtýrmalar yapmak, eðitim ve sertifika vermek, Birlik üyelerinin dayanýþma ve mesleðin gerektirdiði özen ve disiplin içerisinde çalýþmalarýna yönelik meslek kurallarýný ve deðerleme standartlarýný oluþturmak, haksýz rekabeti önlemek amacýyla gerekli tedbirleri almak, kendisine mevzuatla verilen veya Kurulca belirlenen konularda düzenlemeler yapmak, yürütmek, denetlemek, Birlik Statüsünde öngörülen disiplin cezalarýný vermek, ilgili konularda üyeleri temsilen ilgili kuruluþlarla iþbirliði yapmak, mesleki geliþmeleri, idari ve yasal düzenlemeleri izleyerek bu konuda üyeleri aydýnlatmakla görevli ve yetkilidir.

             Birlik, bölgesel ve ülke genelinde gayrimenkul deðerleri konusunda istatistikler oluþturur ve yayýnlar. Konut finansmaný kapsamýnda yapýlan deðerlemelere iliþkin bilgilerin, Birlik tarafýndan belirlenecek usûl ve esaslara göre Birliðe iletilmesi zorunludur.

             Birlik, alacaðý kararlarda ve yapacaðý düzenlemelerde, bu Kanuna, Kurul yönetmelik, teblið ve kararlarýna ve ilgili diðer mevzuata uymakla yükümlüdür.

             Üyeler, Birlik Statüsüne ve Birlikçe alýnacak kararlara uymak zorundadýrlar.

             Birlik, 40/C maddesindeki hükümlere tâbidir."

             MADDE 16 – 2499 sayýlý Kanunun 46/A maddesinin birinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

             "Kurul, 46 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (h) bendi uyarýnca tedricî tasfiyesine karar verilmesi halinde ipotek finansmaný kuruluþunun tedricî tasfiyesinin Fon tarafýndan yürütülmesine, ayrýca ihraççýnýn yükümlülüklerini vadesinde yerine getirememesi, yükümlülüklerinin toplam deðerinin varlýklarýnýn toplam deðerini aþmasý, yönetiminin kamu kurumlarýna devredilmesi, faaliyet izninin kaldýrýlmasý veya iflâsý halinde ipotek teminatlý menkul kýymetler ve varlýk teminatlý menkul kýymetlerin teminatý olan varlýklardan oluþan teminat havuzlarý ile kurucusunun veya konut finansmaný fonu veya varlýk finansmaný fonunun geri ödeme güçlüðüne düþmesi halinde konut finansmaný fonu ve varlýk finansmaný fonu malvarlýklarýnýn tedricî tasfiyesinin veya idaresinin Fon tarafýndan yürütülmesine karar verebilir. Bu fýkra uyarýnca Fon tarafýndan yapýlacak tedricî tasfiye ve idareye iliþkin harcamalarda Fon gelirlerinden hangilerinin kullanýlabileceði Kurul tarafýndan belirlenir."

             MADDE 17 – 2499 sayýlý Kanuna 46/B maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 46/C maddesi eklenmiþtir.

             " Ýpotek finansmaný kuruluþlarýnýn tedricî tasfiyesi

             MADDE 46/C – Bu Kanunun 46 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (h) bendi uyarýnca yetkileri kaldýrýlan ipotek finansmaný kuruluþlarýnýn tedricî tasfiyelerine Kurulca karar verilebilir. Bu kurumlarýn tasfiye iþlemleri Yatýrýmcýlarý Koruma Fonu tarafýndan yürütülür.

             Tedricî tasfiyenin amacý, ipotek finansmaný kuruluþlarýnýn mal varlýðýný iþin niteliðine göre aynen veya nakde çevirmek suretiyle elde edilen bedeli tahsis ederek tasfiye etmektir. Tedricî tasfiye karar ve iþlemlerinde 6762 sayýlý Türk Ticaret Kanunu, 2004 sayýlý Ýcra ve Ýflâs Kanunu ve diðer mevzuatýn tasfiye ile ilgili hükümleri uygulanmaz. Ýpotek finansmaný kuruluþlarýnýn tedricî tasfiyelerinin uygulama usûl ve esaslarý Kurulca belirlenir.

             Tedricî tasfiye kararý verildikten sonra, ipotek finansmaný kuruluþunun yasal organlarýnýn görev ve yetkileri, tasfiye sonuçlanýncaya kadar Yatýrýmcýlarý Koruma Fonu tarafýndan yerine getirilir. Ancak, 46 ncý maddenin birinci fýkrasýnýn (h) bendi hükmü saklýdýr.

             Hakkýnda tedricî tasfiye kararý verilen ipotek finansmaný kuruluþunun ödemeleri durur ve konut finansmaný fonlarý, varlýk finansmaný fonlarý malvarlýklarý ile varlýk teminatlý menkul kýymetler ve ipotek teminatlý menkul kýymetler teminat havuzlarý hariç tüm mal varlýðý üzerinde, bu karar tarihi itibarýyla sadece Fon tarafýndan tasarruf edilebilir. Fon, ipotek finansmaný kuruluþunun aktif ve pasifini tespit eder. Ýpotek finansmaný kuruluþunun, tasfiye kapsamýnda yer alan yükümlülüklerinden, nakit borçlarý, tedricî tasfiye kararýnýn verildiði tarihteki anapara ve iþlemiþ faizleri toplamý üzerinden hesaplanýr. Ýpotek finansmaný kuruluþunun tedricî tasfiye kararýnýn verilmesinden sonra vadesi gelen menkul kýymetlerinden doðan hak ve borçlarý da, vadeleri itibarýyla belirlenir. Ýpotek finansmaný kuruluþunun, vadeli borçlarýna vadeden, diðer borçlarýna ise tedricî tasfiye tarihinden itibaren 3095 sayýlý Kanunî Faiz ve Temerrüt Faizine Ýliþkin Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fýkrasýnda öngörülen kanunî temerrüt faizi yürütülür. Mevzuat uyarýnca ipotek finansmaný kuruluþu tarafýndan verilmiþ teminatlar da, aktifin hesabýnda dikkate alýnýr.

             Fon, ipotek finansmaný kuruluþunun tasfiye kapsamýnda yer alan gerçek hak sahiplerini ve alacak tutarlarýný, Kuruldaki kayýtlar, ipotek finansmaný kuruluþunun kayýtlarý, bu kuruluþun ilgili olduðu diðer resmi ve özel kurumlarýn kayýtlarý ile güvenilir bulunan diðer bilgi ve belgelere dayanarak tespit eder. Ýcra ve Ýflâs Kanununun 278, 279 ve 280 inci maddelerinde yazýlý hallerin varlýðý halinde, Fon tarafýndan iptal davasý açýlabilir.

             Ýpotek finansmaný kuruluþunun malvarlýðý, tasfiyenin amacý kapsamýnda yer alan hak sahiplerinin alacaðýnýn ödenmesinde kullanýlýr. Ancak, tasfiye bakiyesi bu alacaklarýn tamamýnýn karþýlanmasýna yetmezse, ödemeler garameten yapýlýr. Bu alacaklar tamamen karþýlandýktan sonra artan kýsýmdan, öncelikle kamu alacaklarý ve kalandan Fonun yaptýðý tasfiye giderleri nedeniyle doðan alacaðý ödenir. Bakiye, diðer alacaklýlara tahsis edilir. Ýpotek finansmaný kuruluþunun aktifleri, tasfiyenin amacý kapsamýndaki hak sahiplerinin alacaklarýný, Fondan yapýlan ödemeleri ve tasfiye giderlerini karþýlamaya yetmezse, Fon, Kurulun uygun görüþüyle ipotek finansmaný kuruluþunun iflâsýný isteyebilir."

             MADDE 18 – 2499 sayýlý Kanunun 47 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (A) bendinin (5) numaralý alt bendi ile (C) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

             "5. Sermaye piyasasý kurumlarýna, bu Kanunun 13/A ve 13/B maddeleri kapsamýndaki teminat sorumlularýna ve 38/B ve 38/C maddeleri kapsamýndaki fon kuruluna; sermaye piyasasý faaliyetleri sebebiyle veya emanetçi sýfatýyla veya idare etmek için veya teminat olarak veyahut her ne nam altýnda olursa olsun, kayden veya fiziken tevdi veya teslim edilen sermaye piyasasý araçlarý, nakit ve diðer her türlü kýymeti kendisinin veya baþkasýnýn menfaatine satan veya rehneden veya her ne þekilde olursa olsun kullanan, gizleyen yahut inkâr eyleyen veyahut bu amaca ulaþmak ya da bu fiillerini gizlemek için bilgisayar ortamýnda tutulanlar dahil kayýtlarý tahvil ve taðyir eden ilgili gerçek kiþilerle tüzel kiþilerin yetkilileri,"

             "C) Bu Kanunun 6 ncý maddesinin ikinci fýkrasýna, 7, 9, 10, 10/A, 11, 12 nci maddelerine, 13 üncü maddesinin beþinci fýkrasýna, 13/A maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü, beþinci, altýncý, sekizinci, dokuzuncu, onuncu, onbirinci, onikinci, onüçüncü, ondördüncü ve onbeþinci fýkralarýna, 13/B maddesinin üçüncü, dördüncü ve beþinci fýkralarýna, 14 üncü maddesinin üçüncü fýkrasýna, 15 inci maddesinin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beþinci fýkralarýna, 16, 16/A maddelerine, 25 inci maddesinin (a) bendine, 28 inci maddesinin (b) bendine, 34 üncü maddesine, 38 inci maddesine, 38/A maddesine, 38/B maddesinin üçüncü, dördüncü, yedinci, dokuzuncu, onuncu ve onikinci fýkralarýna, 38/C maddesi kapsamýnda 38/B maddesinin üçüncü, dördüncü, yedinci, dokuzuncu, onuncu ve onikinci fýkralarýna, 39/A maddesine, 40/B ve 40/D maddelerine, 45 inci maddesine, 46 ncý maddesinin ikinci ve beþinci fýkralarýna, 46/A, 46/B ve 46/C maddelerine aykýrý hareket edenler binikiyüzelli gün adlî para cezasý ile cezalandýrýlýrlar."

             MADDE 19 – 2499 sayýlý Kanunun 47/A maddesine dördüncü fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

             "Kanunun 40/D maddesinin beþinci fýkrasýndaki yükümlülüðe uymayan üyelere, Türkiye Deðerleme Uzmanlarý Birliði Yönetim Kurulunca bin YTL'den beþbin YTL'ye kadar para cezasý verilir. Birlik, verdiði cezalarý ilgiliye teblið eder ve tahsil ve gelir kaydý için Yatýrýmcýlarý Koruma Fonuna bildirir."

             MADDE 20 – 2499 sayýlý Kanuna aþaðýdaki geçici maddeler eklenmiþtir.

             "GEÇÝCÝ MADDE 10 – Türkiye Deðerleme Uzmanlarý Birliði Statüsü bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren azami iki yýl içinde yürürlüðe konulur. Gayrimenkul deðerleme uzmanlýðý lisansýna sahip olanlar, bu süre içerisinde Türkiye Deðerleme Uzmanlarý Birliðine üye olmak için Kurula baþvurmakla yükümlüdürler.

             Bu üyelik baþvurularý Kurul tarafýndan sonuçlandýrýlýr. Kurul, Birlik Statüsünün yürürlüðe girmesini izleyen bir ay içinde Birlik üyelerini ilk genel kurul toplantýsýna çaðýrýr. Ýlk genel kurula ait masraflar, Birlik organlarý oluþtuktan sonra Kurula geri ödenmek üzere Kurul tarafýndan karþýlanýr.

             GEÇÝCÝ MADDE 11 – Bu maddenin yürürlüðe girmesinden önce düzenlenmiþ bulunan ve bu Kanunun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda yer alan konut finansmaný tanýmýna uyan kredi ve finansal kiralama sözleþmelerinin tarafý olan tüketiciler, bu maddenin yürürlüðe girmesini takiben üç ay içerisinde, sözleþmenin yapýlmýþ bulunduðu konut finansmaný kuruluþuna baþvuruda bulunarak, sözleþme konusu iþlemin, bu Kanunun 38/A maddesinde yer alan konut finansmaný tanýmý kapsamý dýþýnda deðerlendirilmesi talebinde bulunabilirler. Süresi içinde talepte bulunmayan tüketicilerin, bu maddenin yürürlüðe girmesinden önce düzenlenmiþ bulunan sözleþmeleri, bu Kanunun 38/A maddesinin birinci fýkrasý kapsamýnda kabul edilir. Bu maddenin yürürlüðe girmesinden önce 4077 sayýlý Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanuna göre akdedilen sözleþmelerde, her halükârda borcun vadesinden önce ödenmesi durumunda 4077 sayýlý Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanunun 10 uncu maddesinin dördüncü fýkrasý hükümleri uygulanýr.

             GEÇÝCÝ MADDE 12 - Finansal kiralama þirketleri ve finansman þirketleri, bu Kanunun 38/A maddesinin yürürlüðe girdiði tarihten itibaren altý ay içerisinde konut finansmaný faaliyetinde bulunamaz."

             MADDE 21 – 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayýlý Tüketicinin Korunmasý Hakkýnda Kanunun 3 üncü maddesine aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

             "r) Konut finansmaný kuruluþu: 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin ikinci fýkrasýnda belirtilen kuruluþlarý,"

             MADDE 22 – 4077 sayýlý Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

             "Ýmalatçý-üretici, satýcý, bayi, acente, ithalatçý ve 10 uncu maddenin beþinci fýkrasýna veya 10/B maddesinin dokuzuncu fýkrasýna göre kredi veren, ayýplý maldan ve tüketicinin bu maddede yer alan seçimlik haklarýndan dolayý müteselsilen sorumludur. 10/B maddesinin dokuzuncu fýkrasýna göre kredi veren konut finansmaný kuruluþunun sorumluluðu teslim tarihinden itibaren 1 yýl süre ve kullandýrdýðý kredi miktarý ile sýnýrlýdýr. Konut finansmaný kuruluþlarý tarafýndan 10/B maddesinin dokuzuncu fýkrasýna göre verilen kredilerin devrolmasý halinde dahi, kredi veren konut finansmaný kuruluþunun sorumluluðu devam eder. Krediyi devralan kuruluþ bu madde kapsamýnda sorumlu olmaz. Ayýplý malýn neden olduðu zarardan dolayý birden fazla kimse sorumlu olduðu takdirde bunlar müteselsilen sorumludurlar. Satýlan malýn ayýplý olduðunun bilinmemesi bu sorumluluðu ortadan kaldýrmaz."

             MADDE 23 – 4077 sayýlý Kanunun 7 nci maddesinin üçüncü fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

             "Ýlan ve taahhüt edilen mal veya hizmetin teslimatýnýn veya ifasýnýn hiç ya da gereði gibi yapýlmamasý durumunda, satýcý, saðlayýcý, bayi, acente, imalatçý-üretici, ithalatçý ve 10 uncu maddenin beþinci fýkrasýna göre kredi veren müteselsilen sorumludur. Ýlan ve taahhüt edilen konutun teslimatýnýn hiç, gereði gibi ya da zamanýnda yapýlmamasý durumunda, 10/B maddesinin dokuzuncu fýkrasýna göre kredi veren konut finansmaný kuruluþu, satýcý, saðlayýcý, bayi, acente, imalatçý-üretici, ithalatçý ile birlikte, kullandýrdýðý kredi miktarý kadar müteselsilen sorumludur. Konut finansmaný kuruluþlarý tarafýndan 10/B maddesinin dokuzuncu fýkrasýna göre verilen kredilerin devrolmasý halinde dahi, kredi veren konut finansmaný kuruluþunun sorumluluðu devam eder. Krediyi devralan kuruluþ bu madde kapsamýnda sorumlu olmaz."

             MADDE 24 – 4077 sayýlý Kanuna 10/A maddesinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki 10/B maddesi eklenmiþtir.

             "Konut Finansmaný Sözleþmeleri

             MADDE 10/B – Konut finansmaný kuruluþlarý tüketicilere sözleþme öncesinde kredi veya finansal kiralama iþlemleri ile ilgili genel bilgiler vermek ve tüketiciye teklif ettikleri kredi veya finansal kiralama sözleþmesinin koþullarýný içeren Sözleþme Öncesi Bilgi Formu vermek zorundadýr. Tüketici teklifi kabul edip etmemekte serbesttir.

             Konut finansmaný kuruluþlarý tarafýndan verilecek genel bilgilerin kapsamý ve Sözleþme Öncesi Bilgi Formunun standartlarý ilgili birliklerin görüþü alýnmak suretiyle Bakanlýk tarafýndan belirlenir. Sözleþme Öncesi Bilgi Formunun tüketiciye verilmesini takip eden bir iþ günü geçmeden imzalanan sözleþme geçersizdir.

             Konut finansmaný sözleþmelerinin yazýlý olarak yapýlmasý ve bu sözleþmenin bir nüshasýnýn tüketiciye verilmesi zorunludur. Taraflar arasýnda akdedilen sözleþmede öngörülen þartlar, sözleþme süresi içerisinde tüketici aleyhine deðiþtirilemez.

             Borçlunun temerrüde düþmesi halinde konut finansmaný kuruluþu borçluya temerrüt tarihinden itibaren beþ iþ günü içerisinde iadeli taahhütlü posta yoluyla bildirimde bulunmakla yükümlüdür.

             Konut finansmaný kuruluþu, geri ödemelerin yapýlmamasý halinde kalan borcun tümünün ifasýný talep etme hakkýný saklý tutmuþsa, bu hak ancak tüketicinin birbirini izleyen en az iki ödemede temerrüde düþmesi halinde kullanýlabilir. Konut finansmaný kuruluþunun bu hakkýný kullanabilmesi için en az bir ay süre vererek muacceliyet uyarýsýnda bulunmasý gerekir.

             Finansal kiralama iþlemlerinde, tüketicinin muacceliyet uyarýsýnda verilen sürenin sona ermesini takiben, konut finansmaný kuruluþu kalan borcun tamamýný ifa etme hakkýný kullanmak üzere finansal kiralama sözleþmesini feshettiði takdirde, konutu derhal satýþa çýkarmakla yükümlüdür. Konut finansmaný kuruluþu satýþ öncesinde konut için 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 22 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (r) bendi uyarýnca yetki verilmiþ kiþi veya kurumlara kýymet takdiri yaptýrtýr. Takdir edilen kýymet, satýþtan en az on iþ günü önce tüketiciye bildirilir. Konut finansmaný kuruluþu takdir edilen kýymeti dikkate alarak basiretli bir tacir gibi davranmak suretiyle konutun satýþýný gerçekleþtirir. Tüketici, konut finansmaný kuruluþunun zararýnýn konutun satýþýndan elde edilen bedeli aþan kýsmýndan sorumludur. Konutun satýþýndan elde edilen bedelin kalan borcu aþmasý halinde aþan kýsým tüketiciye ödenir. Konut finansmanýna yönelik finansal kiralama iþlemlerinde 3226 sayýlý Finansal Kiralama Kanununun 7, 25 ve 31 inci maddeleri uygulanmaz.

             Konutun satýþýnýn gerçekleþtirilmesi ve elde edilen bedelin kalan borcu aþan kýsmýnýn tüketiciye ödenmesini takiben tüketici veya zilyedliðin devredilmiþ olmasý halinde zilyedliði elinde bulunduran üçüncü þahýslar konutu tahliye etme yükümlülüðü altýndadýr. Konutun tahliye edilmemesi halinde konut sahibi 2004 sayýlý Ýcra ve Ýflâs Kanununun 26 ncý ve 27 nci maddeleri uyarýnca tüketici veya zilyedliðin devredilmiþ olmasý halinde zilyedliði elinde bulunduran üçüncü þahýslar aleyhine icra yoluna baþvurabilir.

             Kullanýlan finansmanýn teminatý olarak þahsi teminat verildiði hallerde, konut finansmaný kuruluþu asýl borçluya ve diðer teminatlara baþvurmadan, kefilden borcun ifasýný isteyemez.

             2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlý konut finansmanýndan kaynaklanan iþlemlerde kredi veren konut finansmaný kuruluþu, krediyi belirli bir konutun satýn alýnmasý ya da belirli bir satýcý ile yapýlacak satýþ sözleþmesi þartý ile vermesi durumunda, konutun hiç ya da zamanýnda teslim edilmemesi halinde kredi veren satýcý ile birlikte, tüketiciye karþý, kullandýrýlan kredi miktarý kadar müteselsilen sorumlu olur. Konut finansmaný kuruluþlarý tarafýndan verilen kredilerin ipotek finansmaný kuruluþlarýna, konut finansmaný fonlarýna veya ipotek teminatlý menkul kýymet teminat havuzlarýna devrolmasý halinde dahi, kredi veren konut finansmaný kuruluþunun sorumluluðu devam eder. Krediyi devralan kuruluþ bu madde kapsamýnda sorumlu olmaz.

             Konut finansmaný kuruluþunun ödemeleri bir kýymetli evraka baðlamasý ya da kýymetli evrak kabul etmek suretiyle teminat altýna almasý yasaktýr. Bu yasaða raðmen tüketiciden bir kýymetli evrak alýnacak olursa, tüketici bu kýymetli evraký konut finansmaný kuruluþundan geri isteme hakkýna sahiptir. Ayrýca, konut finansmaný kuruluþu kýymetli evrakýn baþkasýna devri sebebiyle tüketicinin uðradýðý zararý tazmin etmekle yükümlüdür.

             Kredilerde geri ödeme tutarlarýnýn, finansal kiralama iþlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayý aþan kýsmý bu madde kapsamýnda faiz olarak kabul edilir.

             Sözleþmede belirtilmek suretiyle konut finansmanýna yönelik kredilerde ve finansal kiralama iþlemlerinde faiz oraný sabit, deðiþken veya ayný kredi için her iki yöntem esas alýnmak suretiyle belirlenebilir. Oranýn sabit olarak belirlenmesi halinde sözleþmede baþlangýçta belirlenen oran her iki tarafýn ortak rýzasý dýþýnda deðiþtirilemez. Oranýn deðiþken olarak belirlenmesi halinde ise, baþlangýçta sözleþmede belirlenen oran, dönemsel geri ödeme tutarý yine baþlangýçta sözleþmede belirlenecek olan azami dönemsel geri ödeme tutarýný aþmamak koþuluyla ve yine sözleþmede belirlenecek yurt içinde veya yurt dýþýnda genel kabul görmüþ ve yaygýn olarak kullanýlan bir endeks baz alýnarak deðiþtirilebilir. Oranlarýn deðiþken olarak belirlenmesi halinde bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi þarttýr. Bu amaçlarla kullanýlabilecek referans faizler ve endeksler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasý, tüketicilerin bilgilendirilme yöntemlerine iliþkin usûl ve esaslar ise Bakanlýk tarafýndan belirlenir.

             Tüketici, konut finansmaný kuruluþuna borçlandýðý toplam miktarý önceden ödeyebileceði gibi ayný zamanda bir ya da birden çok ödemeyi vadesinden önce yapabilir. Her iki durumda da konut finansmaný kuruluþu, vadesinden önce ödenen taksitler için gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür. Ödenen miktara göre gerekli faiz indiriminin ve kredinin tüketiciye yýllýk maliyet oranýnýn hesaplanmasýnda Bakanlýk tarafýndan çýkartýlan ilgili yönetmelik hükümleri uygulanýr.

             Faiz oranýnýn sabit olarak belirlenmesi halinde, sözleþmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapýlmasý durumunda konut finansmaný kuruluþu tarafýndan tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilebilir. Erken ödeme ücreti gerekli faiz indirimi yapýlarak hesaplanan ve tüketici tarafýndan konut finansmaný kuruluþuna erken ödenen tutarýn yüzde ikisini geçemez. Oranlarýn deðiþken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme ücreti talep edilemez.

             Konut finansmaný sözleþmelerinde asgari olarak aþaðýdaki unsurlara yer verilmesi zorunludur:

             a) Konut kredisi sözleþmeleri için kredi tutarý, finansal kiralama sözleþmeleri için toplam kira bedeli,

             b) Kredi sözleþmeleri için üzerine ipotek tesis edilen konuta, finansal kiralama sözleþmeleri için finansal kiralamaya konu olan konuta iliþkin bilgiler,

             c) Yýllýk faiz oraný ve yýllýk maliyet oraný (deðiþken faizli sözleþmelerde yýllýk faiz oraný ve yýllýk maliyet oraný baþlangýç ve azami faiz oraný için ayrý ayrý hesaplanýr),

             d) Toplam borç tutarýnýn anapara, faiz ve diðer giderler itibarýyla daðýlýmý (deðiþken faizli sözleþmelerde baþlangýç faiz oraný veya kira bedeli ve azami faiz oraný veya kira bedeli esas alýnarak hesaplanacak toplam borç tutarlarý),

             e) Deðiþken faizli sözleþmelerde baz alýnan endeks ve faiz oranýndaki veya kira bedellerindeki deðiþmenin hesaplanma yöntemi,

             f) Ýlk yýl için dönemsel olarak, kalan yýllar için yýllýk olarak hazýrlanan, ödenen anapara, ödenen faiz, diðer giderler, kalan anapara, ilgili dönemler için geri ödeme veya kira bedellerinin yer aldýðý ödeme planý (Deðiþken faizli sözleþmelerde, baþlangýç ve azami faiz oranlarý kullanýlarak iki ayrý ödeme planý oluþturulur.),

             g) Geri ödeme veya kira ödeme sayýsý, ödeme tarihleri, belirlenen ödeme tarihinin resmi tatile gelmesi durumunda ödemelerin ne zaman yapýlacaðý, ilk ve son ödeme tarihleri,

             h) Ýstenecek teminatlar,

             i) Ödemelerde temerrüde düþülmesi halinde, kredi sözleþmeleri için akdi faiz oranýnýn (deðiþken faizli sözleþmelerde cari faiz oranýnýn) yüzde otuz fazlasýný geçmemek üzere gecikme faizi oraný, finansal kiralama sözleþmeleri için uygulanacak gecikme faiz oraný,

             j) Borçlunun temerrüde düþmesinin hukuki sonuçlarý,

             k) Kredi geri ödemelerinin veya kira ödemelerinin vadesinden önce yapýlmasýna iliþkin þartlar ve sabit faizli sözleþmelerde erken ödeme ücreti öngörülmekte ise hesaplanmasýna iliþkin esaslar,

             l) Kredinin veya kira bedellerinin yabancý para birimi cinsinden belirlenmesi durumunda, kira ve geri ödeme tutarlarý ile toplam borç tutarýnýn hesaplanmasýnda, hangi tarihteki kurun dikkate alýnacaðýna iliþkin þartlar,

             m) Sözleþmeye konu olan konutta kýymet takdiri yapýlmasýný gerektirebilecek haller ve kýymet takdirinin kimler tarafýndan yapýlabileceði,

             n) Varsa sözleþmeye konu olan konuta iliþkin sigorta bilgileri.

             Tüketiciye gönderilecek dönemsel ödeme dekontlarýnda ödemelerin onbeþinci fýkranýn (d) bendinde yer aldýðý þekliyle daðýlýmýna ve kalan borç miktarýna yer verilir.

             Bu maddenin uygulanmasýnda, konut yapý kooperatiflerinin gerçek kiþi ortaklarý tüketici kabul edilir."

             MADDE 25 – 4077 sayýlý Kanunun 25 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan "10/A maddesinde," ibaresinden sonra gelmek üzere "10/B maddesinde," ibaresi eklenmiþtir.

             MADDE 26 – 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayýlý Finansal Kiralama Kanununun 15 inci maddesine aþaðýdaki fýkralar eklenmiþtir.

             "Ancak, tüketicilerin konut edinmesine veya yatýrýmlara finansman saðlayan finansal kiralama iþlemlerinde kiracý, kiracýlýk sýfatýný ve/veya sözleþmeden doðan hak ve/veya yükümlülüklerini, kiralayandan yazýlý izin alýnmasý kaydýyla devredebilir. Ýþ bu devir nedeniyle finansal kiralama sözleþmesinde yapýlan kiracý deðiþikliði, bu Kanunun 8 inci maddesi çerçevesinde tescil edilir veya þerh olunur.

             Konut finansmaný kapsamýnda yapýlan finansal kiralama iþlemlerinde kiracý, kiralayana bilgi vermek, diðer finansal kiralama iþlemlerinde ise sözleþmede hüküm bulunmak kaydýyla finansal kiralama konusu malýn zilyetliðini bir baþkasýna devredebilir."

             MADDE 27 – 2/3/1984 tarihli ve 2985 sayýlý Toplu Konut Kanununa aþaðýdaki ek madde eklenmiþtir.

             "EK MADDE 10 – Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn konut satýþýndan kaynaklanan ipotekli veya ipoteksiz alacaklarý, ipotek finansmaný kuruluþlarý tarafýndan devralýnabilir ve devredilebilir."

             MADDE 28 – 31/12/1960 tarihli ve 193 sayýlý Kanunun 75 inci maddesinin ikinci fýkrasýnýn (1) ve (5) numaralý bentleri aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

             "1. Her nevi hisse senetlerinin kâr paylarý (kurucu hisse senetleri ve diðer intifa hisse senetlerine verilen kâr paylarý ve pay sahiplerine hazýrlýk dönemi için faiz olarak veya baþka adlarla yapýlan her türlü ödemeler ile Sermaye Piyasasý Kanununa göre kurulan yatýrým fonlarý katýlma belgelerine ödenen kâr paylarý ile konut finansmaný fonlarýný temsilen ihraç edilen ipoteðe dayalý menkul kýymetlere ve varlýk finansmaný fonlarýný temsilen ihraç edilen varlýða dayalý menkul kýymetlere ödenen faiz, kâr payý veya benzeri gelirler dahil.);"

             "5. Her nevi tahvil (ipotek finansmaný kuruluþlarý ve konut finansmaný kuruluþlarý tarafýndan ihraç edilen ipoteðe dayalý menkul kýymetler hariç ipotekli sermaye piyasasý araçlarý, varlýk teminatlý menkul kýymetler dahil) ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut Ýdaresi, Kamu Ortaklýðý Ýdaresi ve Özelleþtirme Ýdaresince çýkarýlan menkul kýymetlerden saðlanan gelirler (Döviz cinsinden yahut dövize, altýna veya baþka bir deðere endeksli menkul kýymetlerin itfasý sýrasýnda oluþan deðer artýþlarý irat sayýlmaz.);"

             MADDE 29 – 193 sayýlý Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (7) numaralý bendinin (e) alt bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki alt bent eklenmiþ ve mevcut (f) alt bendi (g) alt bendi olarak teselsül ettirilmiþtir.

             "f) Ýpotek finansmaný kuruluþlarý ve konut finansmaný kuruluþlarý tarafýndan ihraç edilen ipotekli sermaye piyasasý araçlarýndan elde edilen kâr payý ve faiz gelirlerinden,"

             MADDE 30 – 13/7/1956 tarihli ve 6802 sayýlý Gider Vergileri Kanununun 29 uncu maddesinin (i) ve (u) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve maddeye aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

             "i) Emeklilik sözleþmeleri, hayat sigortalarý (hayat sigortalarýnda ferdi kaza, hastalýk sonucu maluliyet ve tehlikeli hastalýklar teminatlarýnýn da ek teminat olarak verildiði sözleþmeler dahil) ve saðlýk sigortalarý ile ihracata ait nakliyat sigortalarýnda ve 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmaný kapsamýnda yapýlan sigortalarda sözleþme ve poliçe üzerinden alýnan paralar"

             "u) Bankalar, sigorta þirketleri, emeklilik þirketleri ve ipotek finansmaný kuruluþlarýnýn kuruluþlarýnda veya sermayelerini artýrdýklarý sýrada çýkardýklarý hisse senetlerinin itibarî deðerlerinin üzerinde elden çýkarýlmasý sonucu kendi lehlerine kalan paralar,"

             "y) Ýpotek finansmaný kuruluþlarýnýn, konut finansmaný kuruluþlarýnýn ve konut finansmaný fonlarýnýn, 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmaný kapsamýnda yaptýklarý tüm iþlemler dolayýsýyla lehe alýnan paralar."

             MADDE 31 – 2/7/1964 tarihli ve 492 sayýlý Harçlar Kanununun 59 uncu maddesinin birinci fýkrasýna aþaðýdaki bentler eklenmiþtir.

             "o) Konut finansmaný kuruluþlarý ve ipotek finansmaný kuruluþlarý tarafýndan 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinde tanýmlanan konut finansmaný kapsamýnda tesis olunacak ipotek iþlemleri,

             p) 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinde tanýmlanan konut finansmaný amacýyla yapýlacak finansal kiralamalarda kiralanan konutlarýn kiracýya devri,

             r) Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan konut satýþlarý nedeniyle tesis olunacak ipotek iþlemleri."

             MADDE 32 – A) 492 sayýlý Kanuna baðlý (1) sayýlý tarifenin "(A) Mahkeme Harçlarý" baþlýklý bölümünün "III- Karar ve ilam harcý" baþlýklý fýkrasýnýn "1. Nispi harç" baþlýklý bendinin, (e) alt bendinden sonra gelmek üzere aþaðýdaki alt bent eklenmiþtir.

             "f) Konusu belli bir deðerle ilgili bulunan davalarda ve 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn rehinle temin edilmiþ alacaklarýnýn takibinde, ihalenin feshi talepleri ile ilgili olarak esas hakkýnda karar verilmesi halinde hüküm altýna alýnan anlaþmazlýk konusu deðer üzerinden                    Binde 54                                

             Bakanlar Kurulu, dava çeþitleri itibarýyla birlikte veya ayrý ayrý olmak üzere bu alt bentte yazýlý nispeti binde 10'a kadar indirmeye veya Kanunda yazýlý nispete kadar çýkarmaya yetkilidir."

             B) 492 sayýlý Kanuna baðlý (1) sayýlý tarifenin "(B) Ýcra ve iflâs harçlarý" bölümünün "I-Ýcra harçlarý" baþlýklý fýkrasýnýn "3. Deðeri belli olan icra takiplerinde tahsil harcý, deðer üzerinden:" baþlýklý bendinin sonuna aþaðýdaki alt bent eklenmiþtir.

             "h) 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinin birinci fýkrasýnda tanýmlanan konut finansmanýndan kaynaklanan alacaklar ile Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn rehinle temin edilmiþ alacaklarýnýn takibinde, bu  bentte belirtilen tahsil harçlarý dörtte biri oranýnda uygulanýr."

             MADDE 33 – 492 sayýlý Kanuna baðlý (8) sayýlý tarifenin "XI. Finansal faaliyet harçlarý" bölümünün (10) numaralý fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

             MADDE 34 – 1/7/1964 tarihli ve 488 sayýlý Damga Vergisi Kanununa baðlý (2) sayýlý tablonun "IV-Ticari ve medeni iþlerle ilgili kaðýtlar" baþlýklý bölümüne aþaðýdaki (36) numaralý fýkra, "V-Kurumlarla ilgili kaðýtlar" baþlýklý bölümüne ise aþaðýdaki (23) ve (24) numaralý fýkralar eklenmiþtir.

             "36. Sermaye piyasasý araçlarýnýn ihracýna iliþkin olarak düzenlenen makbuz ve kaðýtlar, konut finansmaný kuruluþlarýnýn konut finansmaný iþlemleri ve bu kuruluþlarýn ipotekli sermaye piyasasý araçlarý, varlýk teminatlý menkul kýymetler ve varlýk finansmaný fonlarýný temsilen menkul kýymet ihracý ve bu ihraca konu teminatlarla ilgili olarak düzenlenen makbuz ve kaðýtlar."

             "23. Ýpotek finansmaný kuruluþlarý ile konut finansmaný fonlarýnýn kuruluþ ve ipotekli sermaye piyasasý araçlarý, varlýk teminatlý menkul kýymetler ve varlýk finansmaný fonlarýný temsil eden menkul kýymetlerin ihracý ve ihraca konu teminatlardan kaynaklananlar dahil her türlü iþlemleri ile ilgili olarak düzenlenen ve damga vergisi bu kuruluþlar veya fonlar tarafýndan ödenmesi gereken makbuz ve kaðýtlar.

             24. Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðýnýn menkul kýymet ihracý ve ihraca konu teminatlardan kaynaklananlar dahil her türlü iþlemleri ile ilgili olarak düzenlenen ve damga vergisi bu kuruluþ tarafýndan ödenmesi gereken makbuz ve kaðýtlar."

             MADDE 35 – 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayýlý Katma Deðer Vergisi Kanununun 17 nci maddesinin (4) numaralý fýkrasýna aþaðýdaki bent eklenmiþtir.

             "þ) 2499 sayýlý Sermaye Piyasasý Kanununun 38/A maddesinde tanýmlanan konut finansmaný amacýyla teminat gösterilen veya ipotek konulan konutun, konut finansman kuruluþlarý, Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý,  ipotek finansmaný kuruluþlarý ya da  üçüncü kiþilere teslimi (müzayede mahallinde yapýlan satýþlar dahil) ile bu þekilde alýnan konutun, konut finansman kuruluþlarý, Toplu Konut Ýdaresi Baþkanlýðý veya ipotek finansmaný kuruluþlarý tarafýndan teslimi (müzayede mahallinde yapýlan satýþý dahil)."

             MADDE 36 – Bu Kanun yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

             MADDE 37 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür. 5/3/2007